Scampis fekete rizottó thai bazsalikommal

|
Egy ilyen sokatmondó cím után, de inkább előtt feltennék egy kérdést: mit kezdjünk magunkkal, ha van otthon egy kis fekete rizs, vaj mogyoróhagyma, gyömbér, fokhagyma... folytathatnánk a sort. Az ünnepek után egy könnyed, de mégis fűszeres ízvilággal, néhol a thai konyhára hajazó ételkreálmánnyal ismét aktivításra serkenthetjük az ízlelőbimbóinkat. Mintha nem kaptak volna eleget az elmúlt napokban, de rá se rántsunk. Gyakorlás, gyakorlás - akarom mondani tapasztalás.

A Geopen könyvkiadónak köszönhetően büszke birtokosa vagyok egy Larousse gasztroenciklopédiának... na itt nehezen még nehezen formálom a szavakat - tart még az Újévi mámor, vagy inkább fáradtság és legott leborulnék az ágyba, de valami mégis írásra ösztökél.

A thai fekete rízsről külön cikket írhatnék, nem győzném sorolni a számos élettanilag kedvező hatását, de most ettől eltekintek - megint csak egy kifogás. Ami lényeges: kicsit macerásabb az elkészítése, a lencséhez hasonlóan itt is elkél egy kis bíztatás: áztatás: puhulj! kiáltok rá, miközben nyakon öntöm egy kis vizzel. Csak alaposan, hadd fuldokoljon benne, de beszéljünk a lényegről:

Hozzávalók:

20 dkg thai fekete rizs
10 dkg vaj
2 dkg mogyoróhagyma
kevés friss gyömbér
1 gerezd fokhagyma
1dl száraz fehér bor
2 dl kókusztej
5 dl tejszín
kurkuma
1 csapott evőkanál zöld chili paszta
csokor friss thai bazsalikom levél
1 db lime
20-25 db garnéla
2-3 evőkanálnyi apróra vágott kaliforniai paprika

Elkészítése:

Kezdjük rögtön az előkészületekkel. A fekete rizst alaposan öblítsük le, majd hagyjuk fél napig vízben állni (ázni). Amíg erre várunk - a fene sem fogja kivárni: puhulj, puhulj! mantrázva.
Belekezdek megint: eleget ázott a rizsünk, jöhet a főzőcske. A vízfürdőből vegyük ki a rizst és 45 percig pároljuk. Majd 5 dkg vajat keverjünk el benne. Na itt jönnek máris az illatok. Szeretem a vaj illatát.
Egy másik edényben apróra vágott mogyoróhagymát, egy kevés gyömbért 1 gerezd fokhagymát és száraz fehér bort főzzünk össze. Mikor már kellőképpen besürítettük, kókusztejjel felöntjük majd pároljuk felére a szószunkat. Még nincs vége, most jön a ráadás: tejszínnel megint csak higítunk rajta és kurkumával és zöld chili pasztával ízesítjük. Rakjuk félre a mártást.
Egy nagyobb serpenyőben olivaolajat hevítünk és hírtelen kisütjük a rákokat. Nem kell nekik sok idő: szégyenlősek és a vizslató szemeink pillantását nem állvam hamar irulnak, pirulnak.
Vegyük csak elő a mártásunkat (néhányan megkönnyebbülten felsóhajtottak, hogy legalább azzal nem kell már pepecselni - hát nincs igazuk). Forraljuk fel ismét és adjunk hozzá egy kevés vajat, egy kiskanál frissen vágott paprikát, és thai bazsalikom leveleket és persze egy frissen facsart lime levét.
Tálaláskor rakjuk a rizst csinos kis kupacokba a rákokat köré és locsoljuk meg a mártásunkkal.

Fekete masala

|

Kicsit fagyosra sikeredett az időjárás. A szakadó hóesésben gyerekek sikongva hemperegtek.A konyhában a földön meditálva nekiveselkedtem. Kicsit keverek-kavarok. Mögöttem álltál. Értetlenül. Mi lesz ebből? Fűszerkeverék. Megkóstolod? Nem. Sebaj. Ha Indiában mindenki maga keveri ki a maga masaláját, akkor én. Ki mint kever, úgy ízesít. Hű, de gyenge. Jó lesz mág valamikor. Mág? Még!


Hozzávalók:

1 púpozott evőkanál kókuszreszelék
2 evőkanál ghee
2 evőkanál . darált mák
2-3 babérlevél
1 kiskanál mustármag
1 csapott evőkanál  szezámmag
1 csapott evőkanál köménymag
csipetnyi lepkeszegmag
1 kiskanál szegfűszeg
2 kis darab fahéj
1 csésze koriandermag
4 szem kardamommag
1 kiskanál kurkumapor
1 kiskanál chili
1 púpozott kiskanál só
1 kiskanál reszelt szerecsendió




Elkészítés:

Egy kanál ghee-n pirítsuk meg világosbarnára a kókuszreszeléket, majd tegyük félre. Utána szárazon pirítsuk meg a koriandermagot, a szezámmagot, a köménymagot, a mákot és a babérlevelet. Ezt követően 1 evőkanál olajon pirítsuk meg a mustármagot, a lepkeszegmagot, a szegfűszeget, a fahéjat és a kardamommagot. A pirított magvakat őröljük meg és keverjük össze a reszelt szerecsendióval, adjuk hozzá a kókuszreszeléket, a kurkumát, a chilit és a sót. Légmentesen lezárva sokáig tudjuk tárolni.

Kisparázs - bennünk is ég valami

|

Hideg volt. Vártam a megállóban. A láztól remegtem. Jó lesz egy leves. Ma nem főzünk. Teljes kudarc. Hamarosan leszállsz a buszról. A szél jeges virgáccsal verte végig s összekarmizsálta arcomat. Mindjárt itt leszel. Szederjesre fagyott a kezem. Mikor megérinted majd kiolvad. Csorogtak a könnyeim, mintha megolvadt volna bennem az élet, az a kis darab, amit nem jégkupacként rugdosnék tovább. Körös körül tétova és vacogó arcok. Mint megannyi sikátor. Végre feltűnt a buszod. A szívem helyett egy merő nagy dobbanás. Itt vagy. Itt leszel. A busz szilaj fékezéssel megállt előttem. Már látlak. Te nem vettél észre. Szenvtelen arccal mész el mellettem. Megragadlak. Összerezzensz. Nem vagyok jól. Érzem. Belém karolsz. Vacogva támolygunk haza. Otthon meleg van. Büdős. Valamit a konvektorra öntöttem. Minő illatorgia. Fahéj? talán az, de cseppet sem ünnepi. A helyzet eleinte több mint kétségbeejtő. Lefekszel. Gyenge vagy. Az arcodat cirógatom. Nem vagy éhes? Nem bírok ételre gondolni. Átölelsz. Így fekszünk, mint a kandallóban két hasáb. Melegítelek. Kitartásomnak meg is lett a foganatja. Már látom a szemedben a lángot. Parázslani. Kitartás üvöltöm. Mosolyogsz. Éhes vagy. Én is. Lassan elindulunk. Részegen, önfeledten téblábolunk. Én tudom az utat. Te követsz. Bízol bennem. Állni a sarat, ezért sem engedni. Szorítod a kezem, nem engedsz el. Sajogtak a tagjaim és émelygett a gyomrom, akkor a rongyokban, az állati pofák közt, az utca fagyos, de mégis dögletes levegőjében Téged kereslek, bújócskázva a fejek és kalapok között. Többnyire magad elé meredsz. De egyszer találkozott tekintetünk. Itt vagy, csak egy pillanat volt.
Megérkeztünk. Kisparázs. Kazinczy utca. A hidegtől mámorosra fagyva becsúszunk. Leülünk. Csak az ablak mellett van szabad hely. Mellém ülsz. Egy Tom Ka Kai levest kérünk. Ketten eszünk. A combodra teszem a kezem. Megremegsz. Egymást etetjük. Legközelebb mi is ilyen levest főzünk... együtt!

Csokoládés desszertek receptverseny: Csokoládékenyér

|
Csokoládékenyér. Mirelle konyhájából. Köszönjük Neki.




Hozzávalók:
15 dkg nádcukor
2 dkg vaníliás cukor
8 dkg rétesliszt
10 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
2,5 dkg holland kakaópor
3 tojás

18 dkg vaj
1 dl meleg víz

Elkészítés:

A vízzel eldolgozom a kakaóport és hagyom hűlni. A liszteket átszitálva kimérem, hozzáadom a sütőport. Jön még hozzá a kétféle cukor, egy csipetnyi só. A vajat kicsit megolvasztom a mikróban és a szárazakhoz adom a tojásokkal, valamint a vízben elkevert kakaóporral együtt. Zsírozott, lisztezett püspökkenyér formában sütöm légkeveréses 175 fokon, tűpróbáig.

Nyúlcomb párolt zöldségekkel. Thermomixben is lehet

|
Volt egy nőm. Papiron. Még ott sem. A képzeletemben. Konyhatündér volt. Ez így nem igaz. Esdeklőn kérte, hogy nevezzem annak. Minden dolognak megvan a helye. Neki is. Leginkább egy polcon. A szakácskönyvek közt. Mert azt vett. Eleget. Főzni azt nem tudott. Többször is az orra alá dörgöltem. Nem tudsz főzni. Ilyenkor lesújtva állt előttem. Hetente újabb szakácskönyvekkel állított haza. Esténként lapozgatta és cetliket ragasztott bele: ezt mejd megfőzöm Neked. Hogy Te? Igen. Végül soha nem főzött. Délután hazaállítottam, mint egy lovasroham. Sártól csattogó patákkal. Lucifer! Üvöltött, ne gyere be. Meglepetéssel készülök. Lett is meglepetés. Ez most sem sikerült. Sirdogált. Nem baj, majd legközelebb. Ugye elviszel vacsorázni. Elvittem. Kéjesen ült velem szemben. És csak evett, evett. Ott hagytam, mint mindig. Talán még most is ott ban és eszik. A polcon üresen tátong a helye. A cetlik megmaradtak.
Téged el akartalak vinni ebédelni, de megint főzünk. Ez az utolsó. Fogadkozom. Te elnézően mosolyogsz. Átölelsz. A hajadba hajolok - ezt mintha hallottam volna valahol. Az arcodat cirógatom. A bőrödnek napsugár illata van. Ebédeljünk. Nem szereted annyira a brokkolit. Nem baj. Most megeszed. Párolva is.
Félre pillantasz. Az ablakpárkányra. Ilyenkor is rám gondolsz. Szünös-szüntelen rám gondol, éjt napallá téve.
Szeme barna. Ezt igen szeretem Benned! Duzzogsz. Nevetve a lábad közé bújok. Fejjel előre. Már Te is nevetsz. Együnk...

Hozzávalók:

4 db nyúlcomb
4 db közepes burgonya
néhány szem(?) gomba
1db brokkoli
1 db cukkini
2 db répa
olívaolaj
vaj
1 db narancs
1 db citrom

bors
kakukkfű
petrezselyem zöldje


Elkészítés:

A nyúlcombokat megmossuk, majd megtörölgetjük. Sóval, frissen tört borssal és kakukkfűvel ízesítjük. Csak óvatosan azokkal a fűszerekkel. Egy serpenyőt felhavítünk, majd dobjunk bele egy kis vajat. Süssük elő a combokat, éppen csak kérgesíteni kell. Rakjuk félre Őket pihenni. Vágjuk vékony csíkokra a répákat és a cukkinit. A sütőzsiradékon futassuk meg őket. Utána mehetnek pihenni.
A brokkolikat bontsuk rózsáira. Pucoljuk meg a burgonyánkat. Majd vágjuk nagyobb hasábokra. Rakjuk öket a Varoma tál alsó részébe. Szórjuk meg egy kevés borssal és sóval és finomra vágott petrezselyem zöldjével.
A felső tálba rakjuk az elősütött combokat és egy kevés gombát.
A keverőtálat tötsük meg félig vizzel és csavarjuk bele a fél citromunk levét. 20 percig Varoma 1 fokozaton pároljuk a zöldségeket és a combokat.
Tálaláskor a brokkolit vágjuk apróbb darabokra és szórjuk meg apróra vágott narancs és citrom darabokkal. A főtt burgonya alá tegyük a "pirított" sárgarépát és cukkinit.

Csokoládés desszertek receptverseny: egyszerűen csak karácsonyfa

|
Karácsonyfa.  A receptet Weisz Erzsébettől kaptuk. Köszönjük Neki.




Pillecukros fondantból készült-persze lehet egyszerűsíteni és akár marcipánt venni a boltban és abból készíteni.

Én nagy adag fondantot készítettem,mert agy torta bevonására is maradt bőven.

Fondant:

30 dkg fehér pillecukor (Marshmallow) .
30-35 dkg gyári, finom porcukor kb. 3 dkg étkezési keményítő.
2 evőkanál víz
sütőmargarin az olvasztáshoz, az edény vastagon való kikenéséhez, és a gyúráshoz, és nyújtáshoz a kézre étkezési kukoricakeményítő a gyúráshoz, és nyújtáshoz a munkalap felületére

Elkészítési idő: 8-10 perc

Elkészítés:

A pillecukrot egy alaposan kikent, mikrózható edénybe tesszük, hozzáadunk 2 evőkanál vizet, és felolvasztjuk a mikróban .

Kb. 20-30 mp-ig melegítsük, keverjük át fakanállal, amit előzőleg margarinnal bekentünk, hogy ne ragadjon rá az anyag.

Ismételjük 2-3 alkalommal, míg teljesen lágyra, folyósra felolvad .

A porcukor 3-ed részét először lassan, adagolva adjuk hozzá, és amikor már nem annyira meleg, kézzel gyúrjuk össze, a maradék cukorral állítva be az állagát.

A deszkára amin dolgozunk vele hintsünk porcukrot,és-vagy keményítőt.Majd gyúrjuk jó alaposan össze a masszát.

A kezünket hogy ne ragadjon rá a massza kenjük be margarinnal.

Mikor felveszi a massza a porcukrot jól formázható,nyújtható állagú lesz.

Én betettem egy kicsit a hűtőbe,-becsomagolva fopakkba- mielőtt nekiálltam a formázásnak.


 

És akkor a lényeg:5 kis golyót formázunk,attól függően mekkora fát szeretnénk.Ezeket kinyújtjuk,és kiszaggatjuk csillagformájú szaggatóval.

Mindegyik közé kis laposabb golyókat készítünk.Majd fogunk egy hurkapálcát,rátűzdeljük őket,hogy ki legyenek lyukasztva,és lehúzzuk a hurkapácáról őket.

Egy kis edénybe gőz felett kevés csokit-én étcsokit ovasztottam,azzal megkenegettem a csillagokat,és megszórtam tortadarával,végül összeállítottam,és az egészet megszórtam porcukorral.

Finom és dísznek is tökéletes.


Csokoládés desszertek receptverseny: Csokoládés kenyér

|
Csokoládés kenyér. Miért is ne. Köszönjük Aminak:)



Hozzávalók:


1 dkg friss élesztő
185 ml 2,8%-os tej
13 dkg cukor
6 dkg vaj
10 dkg étcsokoládé
1 tojás
kb 30 dkg liszt
1 ek vanília kivonat
csipet só
3 púpozott ek átszitált holland kakaópor
10 dk tejcsokoládé
1 tk fahéj
ízlés szerint dió

Elkészítés:

A langyos tejet összekeverjük az élesztővel, teszünk bele 1 ek cukrot és felfuttatjuk. Gőz fölött megolvasztjuk az étcsokoládét a vajjal. Az élesztőt összekeverjük a tojással és a maradék cukorral, vaníliával, fahéjjal, csipet sóval. A lisztet összekeverjük az átszitált kakaóval, majd egy részét beleöntjük a tojásos masszába, majd belekeverjük az olvasztott csokoládét, végül a maradék lisztes keveréket is hozzáadjuk. A lényeg, hogy a szokásos kenyértésztánál nedvesebb lágyabb tésztát kapjunk.

Hagyjuk a kenyeret 2,5 órán keresztül pihenni. Ezután keverjük újból át, tegyük bele az összetördelt tejcsokoládét és a diót, majd helyezzük el egy püspökkenyér formába (előzőleg tegyünk az aljára sütőpapírt). Kelesszük tovább a kenyeret még 1-1,5 órán át. 190 fokra előmelegítet sütőben kb 35 perc alatt süssük készre a kenyeret.
Kapcsolódó bejegyzések