Carpaccio

|
Carpaccio olívaolajjal és fűszerekkel ízesített nyers hús, talán az egyik legkedveltebb előétel (antipasti). Elsődleges alapanyagai a szálirányra merőlegesen szeletelt hátszín (controfiletto), bélszín (bistecca) és egyes halak (tonhal, kardhal, lazac, branzino) szeletei, vagy halak egészben (szardinia, szardella) és lábasfejűek. Nevét Vittorio Carpaccióról kapta, az egyik kiállításmegnyitóján szolgáltak fel először ilyen ételt. Az eredeti recept olajat, parmezánt és borsot használ a hús vagy halszeleten. Egy másik változathoz ezeken túl citromot is kell a húsra csöpögtetni, így az "megfő". Így lesz a két típus tálaláskor olyan különböző, élénk színű a citrommentes, és sápadtabb a citromos megolásnál. Ez a különbség szardella használatakor a legszembetűnőbb.


Előételek, de nyáron bátran főfogásként is felszolgálhatjuk. Négy főre 40 dkg hússal számoljunk. Ha citrommal készítjük, a hajszálvékony, lehűtött alapanyagot locsoljuk meg frissen facsart citromlével és legalább fél, de akár néhány órát is hagyjuk pihenni, ki milyen nyersen szereti. Utána vékony sugárban öntsük nyakon olívaolajjal, forgácsoljunk rá parmezánt, borsot, tetszés szerint akár zöldfűszereket is lehet használni. Ennyi. Még egy fontos dolog: a carpaccio pont olyan mint a szték, ezt is csak közvetlenül fogyasztás előtt sózzuk!

Hozzávalók:

40 dkg bélszín
extra szűz olívaolaj
1/2 citrom leve
fekete bors
tálaláshoz parmezán forgácsok, esetleg rukkola, snidling, reszelt citromhéj

Elkészítés:

A könnyebb szeletelhetőség érdekében érdemes a bélszínt alaposan lehűteni. Szeljük fel egy éles késsel a lehető legvékonyabbra. A szeleteket tegyük két réteg fólia közé és egy sodrófával vkonyítsuk hajszálvékonyra. Az öntet elkészítéséhez keverjünk el ízlés szerinti mennyiségben olívaolajat, citromlevet és durvára őrölt borsot. A tálaláshoz használni kívánt tányérra tegyünk 2-3 evőkanállal az öntetből, majd helyezzük el rajta a bélszínszeleteket (egyszerűbb közvetlenül a fóliáról fejjel lefelé rárakni). A hússzeleteket is öntözzük meg ismét a citromos-olívás-borsos keverékkel. Parmezán forgácsokkal (legegyszerűbben zöldséghámozóval állíthatjuk elő), esetleg snidlinggel, rukkolával vagy reszelt citromhéjjal megszórva tálaljuk. Felszolgálhatunk hozzá kenyéret, ciabbattát.

0 megjegyzés:

Kapcsolódó bejegyzések