Citromfű

|
Citromfű
(Melissa officinalis)

Nem is olyan régen szerencsém volt a citromfűhöz: vacsorára voltam hivatalos, ahol az est fénypontja - ezt bátran merem állítani - a thai kókuszos garnélaleves volt. Szenteljünk néhány sort ennek a fűszernövénynek is.

A citromfű kellemes, citromra emlékeztető illatú évelő növény. A növény a Közel-Keletről származik és a mediterrán éghajlatot kedveli. Rövid keresgélés után néhány érdekes néven bukkanhatunk rá: orvosi citromfű, citromszagú melissza, méhfű, mézfű, igaz nádragfű, macskaméz, mézelke. Kiváncsi voltam, hogy miért egy női név a latin neve. Melissza. Görög eredetű női név, melynek jelentése "mézelő méh". Ugyanis a növény virágaiban különösen sok a nektár, és ezért a méhek nagyon is kedvelik.

Európában a görögök terjesztették el, majd a középkorban a Benedek-rendi szerzetesek kezdték el a kertjeikben nevelgetni. Külön megemlíteném, hogy 810 környékén Nagy Károly császár külön rendeletben írta elő a termesztését.

Ha valakinek kedve támadna otthon nevelgetni akkor néhány jó tanács: meleg, napos helyen érzi jól magát. Április elején magról vethetjük, majd a palántákat májusban ki is ültethetjük a kertünkbe. Ha nincsen kertünk, akkor sincs okunk elkeseredni: cserépben, balkonládában is nevelhetjük, akár a konyhaablakban is.


Gyógynövény
Vírusölő tulajdonsága miatt a belőle készített krém jól alkalmazható az ajakherpesz (Herpes simplex) helyi kezelésére. Teája és illóolaja is ideg- és szívnyugtató, görcsoldó. Serkenti az emésztést, és gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság, alvászavarok esetén is. Enyhíti az idegességet, így idegerősítőként kiváló gyógynövény. Szerepe van a depresszió oldásában is. Gyomorrontás, gyomorsavtúltengés, hányinger, puffadások idején különösen jó a citromfű. Izzasztó, szélhajtó, epeműködést serkentő hatása is ismert. Emellett javítja az emésztést, csökkenti a vérnyomást és a fejfájást és általános görcsoldó szer.

Konyhában
Levele a citrom illatára emlékeztet. Saláták, mártások, főzelékek, töltelékek, gyümölcslevesek, gyümölcssaláták, gomba-, hal-, szárnyas- és vadételek, fűszerecetek ízesítésére használjuk.

0 megjegyzés:

Kapcsolódó bejegyzések