Kari, karilevél

|
Karilevél
(Murraya koenigii)

Nyilván mindenki ismeri a curry szót. A köztudatban, mint indiai fűszerkeverék él, de honnét is ered ez a szó? Mielőtt egy alapos etimológiai okfejtésbe kezdenénk elárulom: eredetileg két, egymástól független indiai kifejezésből "honosították" a britek. A kari egy elsősorban Dél-Indiában népszerű fűszernövény (Murraya koenigii, régebbi nevén Chalcas koenigii), a Távol-Keleten honos citrusféle cserje, amelynek levelét használják fűszerezésre, Indiában főleg vegetáriánus ételekhez. A karhí pedig édeskés-savanykás szósszal készült nyugat-indiai étel.

A karilevél a Murraya koenigii nevű fafajta levele, amely a dél-indiai konyhában a legfontosabb fűszerek egyike, és megtalálható más délkelet-ázsiai konyhákban is.

Általában a növény friss leveleit használják, amely a dél-indiai piacokon az év bármely szakában kapható. Sajnos itthon be kell érnünk a szárított karilevéllel: az aromája meg sem közelíti a friss levélét, de itthon egyelőre csak szárított formában szerezhető be ez a fűszer, és úgy is csak igen ritkán lehet vele találkozni.

Az utóbbi években a hipermarketekben kapható cserepes fűszernövények között néha felbukkan egy "curry növény" becenévre hallgató palánta, amelynek ezüstfehér levélkéi vannak. Az íze kellemes, de ennek a Helichrysum italicum nevű növénykének sem botanikailag, sem ízhatás szempontjából semmi köze nincsen a valódi karilevélhez. Ha egy karileveles receptet helyettesíteni szeretnél valamivel, próbálkozz inkább néhány másodpercig pirított lepkeszegmag használatával, adj hozzá citromhéjat, és esetleg még egy nagyon kevéske rozmaringot.

0 megjegyzés:

Kapcsolódó bejegyzések