Hozzávalók:
350 g magozott fekete olajbogyó, 3 evőkanál kapribogyó, 50 g szardella, 4 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 citrom leve, 10-12 bazsalikom levél - nincs is jobb, mint a frissen szedett, fekete bors.
Az elkészítése nagyon egyszerű: öntsük le az olajbogyók levét, és turmixszoljuk össze egy robotgéppel (legjobb, ha darabos) vagy vágjuk össze nagyon pici darabokra. Mozsárban törjük össze a fokhagymát és vágjuk apróra a bazsalikom leveleket. Vágjuk apróra a szardella szeleteket. Adjuk a bogyókhoz a kapribogyókat, a fokhagymát, olívaolajat, citromlevet és bazsalikomot. Dolgozzuk el a pasztát – vagy villával – de maradjon darabos, ne legyen belőle egy sima pástétom.
Végezetül néhány hasznos tipp:
- Olasz és francia szendvicsekben használhatjuk.
- Érdemes kipróbálni a bazsalikom helyett az oregánót - a friss és a szárított egyaránt megfelel.
- A szardella olajat tartsuk meg és öntsük a pasztához – mivel ez általában sós, így nincs szükség több sóra.
- Ha vendégeket várunk és van köztük olyan, aki nem szereti a halat, főleg a szardellát, alkalmazzanak apróra vágott szárított paradicsomot – úgy is nagyon finom!
- Klasszikus crostini feltét, de isteni bruschetta szendvicskrémként is, amely remek vendégváró előétel vagy alfresco grillezés, kerti party snack.
- Érdemes kipróbálni pezsgővel: mennyei!
- Töltelékként is alkalmazható – pl töltött gomba, paradicsom, cukkini, (reszelt, olvasztott sajttal a tetején) - akár húsokhoz is!
- És végezetül: érdemes órákkal (sőt egy nappal!) a tálalás előtt elkészíteni, hogy az olajbogyó alaposan átvegye a szardella ízét!
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése