Narancslekvár és narancsvíz

|
Bevallom: szeretem az édességeket. Nincs mit ezen szépíteni. Kell! Ráadásul finomak is, éppen ezért sütésre adom a fejem. Nem kellett sokáig gondokodnom, hogy mi legyen az aznapi kedvencem. Az egyik népszerű közösségi oldalon az egyik hozzászólásomhoz... na de inkább nyomjuk szlengesítve: az egyik posztomhoz írtak egy kommentet: „narancsvíz is isteni” nosza, keressünk olyan receptet, amiben szerepel a naracsvíz. Itt most ne valamilyen haverokbuli... szlogennel népszerűsített üditőitalra gondoljunk. Viszonylag sok helyen be tudjuk már szerezni ezt a nagyszerű alapanyagot. Ha mégsem, csinálhatunk magunk is. No de, ne fussunk ennyire előre. Nem árultam el, hogy milyen süteményre esett a választásom. Egy nagyszerű narancsos ricottás lepény. Van benne narancsvíz, van benne narancslekvár is. Első ötletem az volt, hogy majd megveszem a boltban a kész narancslekvárt és narancsvizet, majd rövid mérlegelés után elhatároztam, hogy magam készítem el ezeket a hozzávalókat.


Kezdjük a narancslekvárral. Kicsit szerettem volna eltérni a hagyományos, boltban kapható ízektől ezért is döntöttem úgy, hogy egy kicsit feldobom még valami „aprósággal”.

Hozzávalók:

1 kg nagyon édes narancs
1 kg édes mandarin
pár levél menta (na ezzel tudjuk igazán feldobni)
1 tasak zselatin.

Elkészítés:

Pucoljuk meg a gyümölcsöket. Fontos, hogy szabaduljunk meg a narancs héja alatti fehér rétegtől, máskülönben igencsak megkeseríti a lekvárunkat. A megpucolt gyümölcsöket vágjuk fel kockákra, majd zutty be egy lábosba, amit kislángon kezdjünk el főzni. Egy idő után botmixerrel adjunk neki: turmixoljuk össze, majd továbbra is kis lángon még 40-50 percet sürítsük. Rakjuk bele a zselatint, forraljuk fel majd szórjuk bele a mentaleveleket. Ha észrevettétek, nem használunk cukrot, így jóval könyebb lekvárt sikerült készítenünk. Kb egy hétig eláll a hűtőben is.

És végezetül a házikészítésű narancsvizünk. És ha a lekvárunk elkészítése során keletkezett némi melléktermék, azt miért is ne tudnánk hasznosítani. Vegyünk egy szélesebb szájú üveget és töltsünk meg olyan narancshéjjal, amelynek előzőleg kivágtuk fehér, keserű belső részét. Töltsük fel vízzel. Csipetnyi szalicillal szintén hűvös helyre állítsuk. Időnként ezt is felrázzuk. Egy hét múlva ruhán átszűrve, csipetnyi szalicillal hosszú nyakú üvegbe töltve jól lezárva – hosszú ideig eláll.

0 megjegyzés:

Kapcsolódó bejegyzések