Tamatar chutney

|
Ha már írtam az ördökgyökérről, akkor egy receptet is megosztanék Veletek. Ez a Tamar chutney, vagyis paradicsom chutney. Küllemáben a „kecsapra” hasonlít, de az íze... próbáljátok ki!


A paradicsom csatni küllemében a ketchupra hasonlít, ízében azonban semmi sem mérhető vele.


Hozzávalók:

8 érett paradicsom
4 evőkanál víz
2 evőkanál ghí vagy növényi olaj
2 kávéskanál fekete mustármag
2-3 finomra vágott erős zöldpaprika
5 szegfűszeg
2 babérlevél
1db 5 cm hosszú fahéjrúd
1 kávéskanál római kömény
2 kávéskanál őrölt koriander
1 evőkanál finomra reszelt friss gyömbér
1 csipetnyi hing
1 kávéskanál só
4 evőkanál cukor

Elkészítés:

Tegyünk fel egy edénybe vizet forralni. Majd a forrásban lévő vízbe óvatosan rakjuk bele a paradicsomokat – így majd könnyebbe meg tudjuk Őket szabadítani a héjuk fogságától. Vegyük ki a paradicsomokat és óvatosan húzzuk le a héjukat. Rakjuk át egy keverőtálba, adjunk hozzá 4 evőkanál vizet és egy botmixerrel pépesítsük. Egy serpenyőben melegítsünk ghít, majd mikor elég forró pattogtassuk ki a fekete mustármagot. Adjuk hozzá a többi fűszert és a gyömbért is és még 1 percig pirítsuk. Adjuk hozzá a pépesített paradicsomot, a hinget és sót. Fedő nélkül kis lángon fél órát főzzük (néha azért kevergessük meg). Adjuk hozzá a cukrot, és nagy lángon még további 5 percif sürítjük. Távolítsuk el belőle a szegfűszeget, babárlevelet és a fahéjrudat.

Sűlt húsokhoz különös módon tudom ajánlani.

2 megjegyzés:

Fűszerház írta...

További chutney receptek...

Felhőlány írta...

Remek kis recept, kipróbáltam. Igaz ördöggyökér nélkül, de beszerzés alatt van... :)

Kapcsolódó bejegyzések