A megszokott avokádó „mártogatósunkat” fűszerezzük meg egy kicsit: Guacamole gésának öltöztetve? Nem, külsőre szinte semmi változás, de amint megkóstoljuk, rögtön érezhetjük a különbséget: mártogatósunk csípőssége inkább az orrjáratban, semmint a nyelven érződik, de a wasabi csipősségét ellensúlyozza a majonéz lágysága. Fantasztikus!
Hozzávalók:
Házilag készült majonéz:
4 db friss tojás
tengeri só
2 - 2½ dl olíva olajjal dúsított étolaj
mustár
frissen őrölt fekete bors
1citrom leve
egy teáskanálnyi porcukor
1 - 2dl tejszín
Mártogatós:
1 nagyon érett avokádó
2 evőkanál házilag készült majonéz
2 evőkanál wasabipor
2 evőkanál víz
1 kávéskanál szójaszósz
némi só
Elkészítés:
Mielőtt elkezdenénk az avokádóval foglalatoskodni, készítsük el a házi majonézünket.
Válasszuk el a tojás fehérjéket a sárgájától. A tojás sárgáját tegyük egy konyhai mixerbe. Szórjuk meg tengeri sóval, magas fokozaton forgatva lassan csöpögtessünk, csurgassunk hozzá két deci olíva olajjal dúsított étolajat. Az így kapott alapanyagot a jó majonézhez már csak ízesítenie kell.
Kézzel is elkeverhetjük a további hozzávalókat, de gépi habverő sokkal selymesebbé tudja kikeverni a kész majonézt.
Hátra van még az a majonéz ízesítése: egy teáskanálnyi mustárral, tengeri sóval, egy teáskanálnyi porcukorral, frissen őrölt fekete borssal és ¼ friss citromlével. Az egészet jól keverjük össze.
Ha túl sűrű a majonéz, lassan adagolva 1 - 2 dl tejszínnel hígítsuk a kívánt sűrűségre. El is készült a friss tartósítószermentes házi majonéz. Kóstoljuk meg és ha szükséges adjunk még hozzá sót, mustárt vagy citromlevet, egyszóval amit még kíván.
Most hogy már kész a majonézünk, az avokádón a sor:
Vágjuk félbe az avokádónkat, majd egy elegáns mozdulattal (késünk segítségével) távolítsuk el a magot. Szabadítsuk meg héjától (hiába van abban a vitamin). Az avokádót egy villával nyomkodjuk össze, majd a wasabi port keverjük össze a vízzel. Egy nagyobb tálban az összes összetevőt egy botmixer segítségével turmixoljuk simára.
Készen is vagyunk. Már csak a piritós hiányzik...
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése