Yakitori a japán saslik

|
„Napfény járja át a szívem újra. Csak egy szál bikinit hoztam el az útra...” Hát ilyen öltözékben mostanság igencsak fáznék, bár az igazat megvallva a bikini sem állna jól rajtam. Miért is ez a remekbe szabott, „sziporkázó” bevezető? A válasz roppant egyszerű: ha nyár, akkor kerti parti. Ha kerti parti, akkor a sütögetést sem hagyhatjuk ki. Ezen felbuzdulva, néhány barátommal „szerveztünk” is egy kis kerti-összeröffenést – bár az idő cseppet sem volt nyárias. Közülünk sokan szeretnek a grill mellett álldogálva, arcunkon le nem törölhető vigyorral sütögetni. Hogy ezt a vigyor mi okozhatja? Nehéz eldönteni: a főzés iránt szenvedély vagy inkább a főzés (jelen esetben a sütés) közben elfogyasztott sör, melynek mennyisége az idővel lineárisan (esetleg exponenciálisan) növekszik? Lényegtelen. Ott állunk és ez maga a varázslat. A mostani kerti varászlásunk egyik ínycsiklandozó eredménye a yakitori avagy a japán saslik.

Nagyon egyszerű elkészíteni, de mielőtt a lovak közé csapnánk és elkészítenénk a yakitorit, az egyik hozzávalójáról, a mirinről (mely a teriyaki szósz egyik összetevője) még néhány érdekesség:

A japán konyha előszeretettel használja ezt a rizsből készült bort. Magas a cukortalma: 40-50%. Ha esetleg vásárolni szeretnénk érdemes ismerni a mirinnek a három változatát:

Hon mirin (igazi mirin). Ez a fajta tartalmaz alkoholt.

Shio mirin, az alkohol mellett sót is tartalmaz (1,5%).

Shin mirin (másnéven mirin-fu chomiryo). Ennek a fajtának 1% alatti az alkohol tartalma.

Japánban a Kansai stílusu konyha a mirin rövid ideig főzi a felhasználás előtt, így a mirin alkohol tartalma alacsonyabb, innét a nikiri mirin elnevezés, ami magyarra lefordtva alaposan főtt mirint jelent. A másik, a Kanto stílusú konyha felhasználás előtt nem főzi ezt az „alapanyagot”.

Hozzávalók:

4 egész csirkemellfilé
1 db póréhagyma
0.75 dl szójaszósz
0.75 dl mirin

Elkészítés:

Elsőként vágjuk a csirkemelleket falatnyi darabokra. Majd póráhagymát 1-1,5 cm vastag (széles?) szeletekre. Készítsük el a házi teriyaki szószunkat: mi sem egyszerűbb ennél. Keverjük össze a mirint és a szójaszószt. Most jöhetnek a pálcikák. Tűzzük fel rájuk felváltva húst és a hagymát. Ha ezzel megvagyunk mártsuk bele az előbb elkészült szószunkba a kis nyársainkat (ha hosszabb ideig benne tartjuk, jobban átveszi az ízét, érdemes kipróbálni). Majd süssük meg roston, vagy grillen.

Köretként rizst tudok ajánlani...

4 megjegyzés:

Beatrix írta...

Bejja:
Nagyon tetszik, szeretném kipróbálni, de mirin nélkül gondolom nem az igazi.
Nade hol kapok mirint ?

Beatrix írta...

Látom már, hogy Ázsia boltokban, de az nálunk nincs :(
Bejja

Fűszerház írta...

Ha nincs mirin, a teriyaki szósz is "megteszi"... :)

Beatrix írta...

Köszönöm !:))

Kapcsolódó bejegyzések