Mango sorbet – kicsit másképp

|
Készítsünk sorbet-et. Méghozzá mangóból, de kicsit ötvözzük a gyümölcs ízét a chilivel és egy varázslatos gyümülcspárlattal. Az eredmény nálunk nem maradt el: csupa vidám és mosolygós arc. No de mi is az a sorbet?

A sorbet általában gyümölcsökkel ízesített fagyasztott cukros víz. Eredetét tekintve eltérőek a vélemények: egyes források az ókori Rómáig vezetik vissza az eredetét, míg más források az arab charbet-re utalnak. Ha etilológiai kalandozásba kezdünk - ígérem nem lesz hosszú – a szó (eredetét tekintve) a török serbat vagy a perzsa sharbat szóra utal, jelentése pedig gyümölcs ital.

Gyakran desszertként aposztrofáljuk, de eredeti funkciója szerint két fogás közt szolgálták fel, hogy „semlegesítse” az ízeket a szánkban, ezzel is felkészítve a következő fogásra. Most mi ezt a semlegesítő hatást felerősítjük egy kis gyümöcspárlattal. Hát lássuk:

Hozzávalók:

200g kristálycukor
1 piros chili
2 db mangó
4 db lime leve
3 evőkanál Agárdi Gránátalma párlat
csipet só
csipetnél is kevesebb Nigella mag

Elkészítés:

Kezdjük a chilivel: magozzuk ki, majd egészen apróra vágjuk fel. Egy serpenyőbe tegyük bele az imént felaprított chilit, majd rá a cukrot végül öntsük fel 2.5 dl vizzel. Nagyon kis lángon, gyakori kevergetés mellett kezdjük el melegíteni. A végső célunk az, hogy a cukor teljesen feloldodjon. A hozzávalóként emlegetett gránátalma párlatunkat is kortyolgathajuk, de csak módjával! Két okból kifolyólag: nem marad a sorbetünkbe, másrész mi is sokkal oldottabb hangulatban leszünk. Bár ez kevébé fog zavarólag hatni...

Hol is tartottunk? Ja igen: lassan melegítjük a készülő finomságunkat.Mikor elkezd forrni, közel vagyunk már: még 1 percig forraljuk, majd zárjuk el a lángot.

Ismét színre lép a a sokat emlegetett és használt mozsarunk: törjük össze alaposan („porítsuk”) a Nigella magokat. Nem kell sok, csak éppen néhány szem.

Most a mangón a sor (a magnón, ahogy a kisebbik fiam mondaná –bár fogalmam sincsen, hogyan és milyen módon került kapcsolatba a magnóval, hiszen az Ő generációja már a cédén kezdett el „szocializálódni”). Hámozzuk meg a mangóinkat, majd távolítsuk el a magokat. Nagyobb darabokra vágjuk fel és egy botmixer segítségével pürésítsük. Adjuk hozzá a lime-ok levét és a gránátalma párlatunkat. Adjuk hozzá az összetört Nigella magokat és alaposan keverjük el.

Egy szűrjük le a korábban elkészült chili szirupunkat. Célunk, hogy a szűrön fentakadjanak a chili darabkák. A leszűrt sziruphoz adjuk hozzá a gyümöcspürénket és keverjük el, majd tegyük át a fagylaltgépbe. Ha nincsen fagylaltgépünk, akkor sincsen okunk elkeseredni: a fagyasztóba rakott sorbet-et óránként keverjük át, majd vissza a fagyasztóba, majd egy óra elteltével ismét keverjük át, majd vissza a fagyasztóba, majd... ezt 3-4 alkalommal ismételjük meg. Az eredmény fantasztikus: egy pikáns hűvös, ugyanakkor forró hangulatú desszert.

1 megjegyzés:

Limara írta...

Mindenképpen kipróbálom!:)

Kapcsolódó bejegyzések