Citrusos vajhal steak mandulás spenót körettel Mesedé módra

|


Vásárolni voltunk. Nincs ebben semmi különös. Mégis. Ha Ő vezet, átkarolom és forró szavakat suttogók a fülébe. Amolyan szerelmes film aláfestő zenésen. Csend van bennem: reggeli áhitat délelőtt a szupermárketbe... csak úgy szuper. Toljuk a bevásárlókocsit. Én követem. Szinte vonszol. A tekintete. Néha megállunk és átöleljük egymást. Harctéri romantika. A halas pultnál bámulom a halakat. Ő engem. Csodál: hogy képes valaki ekkora érdeklődést tanusítani néhány döglött hal iránt? Kérdőn néz, szemében mégis mosoly bújkál. Sorra kerülünk: megcsókolom... nem kapunk levegőt. Én legalábbis nem. Tele van az orrom ta...nyal. Osztriga. Kösz most nem!

Hozzávalók:

4 szelet vajhal filé
olívaolaj
egész citrom
egész narancs
spenót
sárgarépa

bors
koriander
reszelt mandulaElkészítés:

Kezdjük a halacskáinkkal: óvatosan félbevágjuk a halakat (lapjával?) majd az így kapott szeleteket sóval és frissen őrölt borssal megszórjuk. Csak óvatosan. Múltkor is megkaptam: hajlamosvagykicsittúlfűszerezniazételeket, na Tessék: jogos önvédelemből teszem! de milyen igaz. Majd az apróra vágott citromdarabkákat és egy kevés apróra vágott korianderrel megszórom. Visszafordítom a szeleteket - szendvicseket gyártottam.
Egy serpenyőben olívaolajat hevítek és a halak mindkét oldalát jól átsütöm. Félrerakom pihenni. Egy edényben vizet forralok és mikor már kellőképpen lobog, a csíkokra vágott répákat beledobálom. Kicsit fürödhetnek. Óvatosan lehalászom Őket és halak sütése után maradt "zsiradékon" kicsit karamellizálom Őket. Közben a lobogó vízbe mártom az elözőleg megmosott spenót leveleket. 1 perc elég Nekik. A spenótot kellőképpen leforráztuk. Egy tálban a spenótot összekeverem apróra vágott naranccsal és citrommal.
Tálalhatjuk is: a tányér közepére rakunk egy kevés répát, majd rá a halat. Oldalra a narancsos spenótot. Kevés borsot szórhatunk még rá és ráadásként reszelt mandultát.

2 megjegyzés:

K. Sz. írta...

ínycsiklandozó látvány és a hozzávalók is jól hangzanak! :)

üdv.

Fűszerház írta...

és nagyon gyorsan el lehet készíteni...

Kapcsolódó bejegyzések