Rukkola... vagy rucola?

|

Rukkola
(Eruca sativa)

Megannyi neve és írásmódja ismert: Borsmustár, rukkola, rukola, ruccola...

A mediterrán térségben elterjed növény, már az ókori rómában is ismerték és használták és mint a legtöbb fűszernövényt "őt" is afrodiziákumként tartották számon... érdemes megenni néhány rukkolás szendvicset...:-)
Íze mustáros, de felfedezhetjük benne a bors, a torma és egyesek szerint a mogyoró ízét is. Én személy szerint a dióra voksolnék. Apropó dió. Általában a rukkolából készült salátákat olivaolajjal és balzsamecettel szoktuk nyakon önteni, de tegyünk egy próbát és próbáljuk ki a dióolajat. Fantasztikus!

Termesztése

Nagyobb boltokban, a kedvenc zölségesünknél megvehetjük, de ha valakibe ott lakozik a kertész ("...kertész leszek, rukkolát nevelek, kelő nappal én is kelek...) bátran megpróbálhatja otthon is termesztését. Balkonon, kertben elvethejük a magját és 2-3 héten belül már "szüretelhetünk" is:-) Azonban nem árt tudni, hogy a rukkola vissza is élhet kertünk nyújtotta vendégszeretettel, ha nem figyelünk rá, hamarosan rukkola mezővé válik és akkor reggelire, ebédre, vacsorára, kicsiknek és nagyoknak rukkolás rukkola lesz tálalva...

0 megjegyzés:

Kapcsolódó bejegyzések