Crostini és a bruschetta - a két olasz mindenes

|
Olasz éttermek „trattóriák” étlapján az antipasti „szakaszban” gyakran találkozunk két étellel: crostini, illetve brushchetta. Sokszor tapasztaltam, hogy ez a két előétel meglepő módon hasonlít egymásra: egy kis szelet pirított kenyér valami feltéttel vagy pástétommal. Elgondolkodtam, mi is a különbség a crostini és a bruschetta közt. Némi utánajárás meghozta a várt eredményt. Okosabbak lettünk, de jól is jártunk, mert megvan a vacsora is.


Mielőtt a különbözőségekről beszélnénk, nézzük meg miben is hasolít ez a két mini-szendvics: mindkettő az olasz konyha egyik alapétele – előételként fogyasztják az olaszok. Manapság mindkettőt lehet különböző feltétekkel, pástétomokkal tálalni, de eredetileg csak a crostinire vonatkozott.

 
Crostini

 
A crostini szó jelentése: mini piritós. Alapanyagul, hosszú, vékony kenyeret használhatunk: ciabatta, baguette.

 
Elkészítése:

 
szeleteljük a kenyeret vékony szeletkre, majd mindkét oldalát grillezzük (kenyérpiritó is tökéletesen megteszi vagy egy serpenyő). Ha frissen szeretnénk használni, pirítás előtt kenjük meg egy picit olívaolajjal, így nem lesz száraz.

 






 
Felhasználása:


 
Hideg, meleg falatokat készíthetünk pástétomokkal, krémekkel feltétekkel, amiket snack-ként vagy antipasto-ként fogyasztunk. Natúron salátákhoz, levesekhez is adhatjuk (pl levesbetétként), de pirítósként is alkalmazhatjuk levesek, főzelékek mellé vagy mártogatósokhoz. Ideális partikra, bulikra, piknikre.

  • Klasszikus crostini: crostini szeletekre tegyünk paradicsom karikákat, mozarella sajtot majd 1 szelet szardellát. Grillezzük amíg a mozarella megolvad
  • Pástétomok
  • Egyéb variációk: grillezett paprika és mozzarella saláta

Brushetta


A bruschetta szó jelentése: faszén felett pirított. Alapanyagul rusztikus cipót (nagyobb ciabatta is jó) , oliva olajat, fokhagymát használhatunk.

Elkészítése:


A kenyeret vastag szeletekre vágjuk, mindkét oldalon grill alatt megpirítjuk. Fokhagymával az egyik oldalát bedörzsöljük, majd meglocsoljuk olíva olajjal.

Felhasználása:

Eredetileg paradicsommal és bazsalikommal tálalták, manapság egyéb feltéteket is lehet alkalmazni, pl sajtokat, szószokat – ezek darabosabbak, mint egy általános pástétom, így sokszor késsel, villával fogyasztjuk (de finger-food is lehet). Frissen tálaljuk. Ideális előétel salátával vagy levessel párosítva.

Klasszikus brushetta: 3 kis paradicsomot belezzünk ki, vágjuk fel pici darabokra. Adjunk hozzá 1 kis lilahagymát apróra vágva, és 1ek aprított bazsalikomot, és 1ek olivaolajat.

Feltétek: cukkini és fenyőmag, gombás feltét, salsa, grillezett paprika

Röviden: a crostini vékonyabb és ropogósabb snack vagy fingerfood, míg a brushetta nagyobb, és vastagabb nyitott szendvics.


 

1 megjegyzés:

Felhőlány írta...

Gyönyörű képek! :)
Én legutóbb mentás-zöldborsós feltétet készítettem hozzá, remek lett... :)

Kapcsolódó bejegyzések