Tocino de cielo - a mennyei andalúz desszert

|
Az andalúz konyha egyik jellegzetes desszertje a Tocino de cielo, a mennyei szalonna.

Hozzávalók:

12 db tojás
40 dkg cukor
kb. 60 dkg cukor a karamellához
10 dkg porcukor
2 db citrom
vaj




Elkészítés:

Készítsünk karamellát és egy kivajazott tűzálló edénybe öntsük bele. Lényeg, hogy egyenletesen, 1 cm vastagon elepje az edényünket.

Egy nagyobb tálban verjük ki a tojások sárgáját, majd egy edényben 4 dl vizet forraljunk fel, adjuk hozzá a cukrot és reszeljük bele a citrom héját. Hagyjuk forrni néhány percig. Vegyük le a tűzről és habozzuk le ezt az illatos szirupot, majd még forrón apránként keverjük bele a tojás sárgáját. Pontosan úgy, mint a majonézbe az olajat. A masszát öntsük bele a korábban kivajazott és karamellával kiöntött tűzálló formába. Egy nagyobb tepsibe rakjuk bele a formánkat és öntsünk annyi vizet a tepsibe, hogy 2-3 cm magasan álljon benne a víz. Fedjük le alufóliával és 180 fokon 25 percig hagyjuk vízfürdőzni.

Akkor a legjobb, amikor éppen megszilárdult (máskülönben egy édes, citromos rántotta lesz az eredmény – érdekes módon mennyei íze van). Óvatosan borítsuk ki a tűzálló edény tartalmát egy vágódeszkára. Szeleteljük fel. A citromléből és porcukorból készült masszával locsoljuk meg, és már tálalhatjuk is.

Vállalkozó kedvűek megszórhatják pirított dióval vagy makadámdióval is.

Külön érdekesség a portugálók hasonló desszertje a toucinho-du-céu. Ők citromhéj helyett vaníliával vagy fahéjjal ízesítik, s a fenti mennyiségbe belekevernek 20 deka vajat, 20-25 deka darált mandulát, evőkanálnyi zsemlemorzsát is. Kikenik, és karamella helyett morzsával vékonyan meghintik a formát.

Avokádó gratin

|
Volt otthon még egy szép darab avokádóm. Mentő ötletem támad mit is csináljak vele: avokádó gratin. Amilyen fenséges étel, olyan egyszerű az elkészítése.














Hozzávalók:

1 közepes méretű avokádó
1 evőkanál liszt
1 evőkanál vaj
1 csésze tej
1 db tojás
só, bors
Parmezán sajt
friss kakukkfű, petrezselyem
zsemlemorzsa

Elkészítése:

Elsőként készítsünk besamel mártást. Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat majd folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a lisztet. Közben felmelegített (jó forró legyen) tejet adjuk hozzá. A lényeg az, hogy ez a tejes-vajas-lisztes keverékük besűrűsüdjön. Adjuk hozzá a felvert tojást. Közben vegyük elő az avokádónkat. Vágjuk félbe, szabadítsuk meg a magjától és a héjától is. Egy villával törjük össze (ha valaki jobban szereti pépesebben, akkor egy botmixer is megteszi). Az avokádó darabokat, vagy pürénket adjuk hozzá a „mártásunkhoz”. Tegyük át egy hőálló edénybe. Szórjuk meg zsemlemorzsával és parmezán sajt szilánkokkal. 170-180 fokra előmelegített sütőbe teszem, és 25 percet sütöm (ha nagyon kezd megbarnulni a teteje, letakarom alufóliával vagy sütőpapírral). Kész! Szórjuk meg a tetejét a friss zöldfűszerekkel.
Tálalhatjuk piritóssal is.
Kapcsolódó bejegyzések