Cikória saláta almával, kéksajttal és fenyőmaggal gazdagon meghintve

|
A cikóriát gyökere miatt is termesztik (ki ne emlékezne a cikória kávéra?), de mi most a leveleit fogjuk salátánk elkészítése során felhasználni. Érdekes, hogy Európa egyes országaiban alíg ismerik, míg másutt rendszeresen fogyasztott zöldségnövény. Mindenképpen csemegének számít, az ízét és a termesztését illetőleg is.

Egyik legrégebben termesztett zöldségnövény, már a görögök és a rómaik is előszeretettel fogyasztották. Már Horatius is megemlékezik róla: „Ahhoz, hogy jól megvacsorázzak, olíva, cikória és könnyű mályva kell nekem”.

Elsőként az ismerkedésünket ezzel a finom növénnyel egy saláta elkészítésével kezdjük:

Hozzávalók:

½ kg cikória
2 alma
½ citrom frissen facsart citrom leve
2 evőkanál fenyőmag
1 evőkanál borecet
3 evőkanál extraszűz olívaolaj
10 dkg kéksajt

Elkészítés:

Elsőként a cikóriát vegyük kezelésbe: szedjük le a külső leveleit, majd az így megszabadított részt folyó víz alatt gondosan mossuk meg. Ezek után egy tálba (bármilyen, csak kellőképpen mély legyen) eresszünk hideg vizet és tegyük bele a cikóriánkat. Következő lépés az alma lesz. Hámozzuk meg, majd vágjuk ketté és egy éles kés segítségével kanyarintsuk ki a magházat. A kukába vele! Mármint a magházzal. Vágjuk fel az almánkat vékony szeletekre. Minnél vékonyabb, annál szebben mutat majd a salátában. Érdemes citromlével megcsepegtetni, így nem fog megbarnulni.

Vegyük elő a tálunkban hűsölő cikóriánkat. Csepegtessük le, majd szedjük leveleire. Egy lapos salátástálon rendezzük el, majd szórjuk rá az almákat.

Egy felforrósított serpenyőben piritsuk meg a fenyőmagokat.

Kimaradt a lényeg: a kéksajt. Kézzel törjük apróbb darabokra, ezt is szórjuk rá a salátára, majd a pirított fenyőmagvakkal is hintsük meg.

Keverjük el az ecetet az olívaolajjal, majd frissen tört borssal és sóval ízesítsük. Végezetül öntözzük meg a salátánkat.

Tálalhatjuk is.
Kapcsolódó bejegyzések