Sáfrányos-joghurtos sültpaprika krémleves

|


A jóféle sáfrány bibéje vörösesbarna, aromás illatú, kesernyés fűszer, az ételt aranysárga színre festi.
Régi fűszernövény, már az egyiptomiak is használták, levesek, mártások színezésére, ízesítésére. A monda szerint, amikor Zeusz Hérával tartotta menyegzőjét, sáfrány nőtt az ágyuk körül és még a főisten is megittasult az illattól. A sáfrány ma is sok helyen örvend az afrodiziákum hírnevének.

A régi rómaiak mondása: „dormivit in saccocroci” (sáfrányágyon aludt), annyit jelent, hogy valakin vidám önfeledtség lesz úrrá.

Nagyobb dózis bódulatot okoz, 20 gramm már halálos adag. 1446-ban Augsburgban egy férfit máglyán égettek el, egy asszonyt pedig elevenen ástak el sáfrányhamisítás miatt. Kleopátra sáfrányos fürdőt vett szerelmeskedés előtt, mert afrodiziákumnak vélte, a Római Birodalom császárai sáfrányszirmokkal tömették ki a párnákat, amelyekre orgiáik alatt könyököltek. Valaha a magyarok is nagy sáfránytermesztők és fogyasztók voltak.
A virág bibéjének gyűjtése nagyon fáradságos munka, termesztése sem egyszerű, ezért rendkívül drága.

A paprika a sáfránnyal ellentétben könnyen és lényegesen olcsóbban beszerezhető zöldség, olvastam róla egy érdekességet:
Az anekdota szerint az egyszerű emberek azt tapasztalták, hogy a papok, akik akkoriban tanítók és orvosok is voltak, elkezdték terjeszteni, meghonosítani a kertjeikben a paprika növényt. Hasznosságát, jó ízét bizonyítandó megpróbálták megenni is. Mivel azonban a paprika igencsak erős volt, és aki azt elfogyasztotta, annak bizony elkezdett folyni a könnye, mint aki sír-rí bánatában. Így alakulhatott ki a "pap-ríkató" szóból a paprika. Persze ebben a történetben annyi igazság mindenesetre van, hogy a szegedi ferences kolostor kertje az, ahonnan elterjedt egész Magyarországon ez a nemes növény.
A humoros elnevezés magyarázattal ellentétben a paprika neve azonban a 18. században bukkant fel először írásos emlékeinkben.
A trópusi országokban inkább a kicsi, csípős terméseket (csilipaprika) használják ételfűszerként, frissen vagy szárítva, egészben vagy megőrölve. A mérsékelt övben főként a nagy termésű, édes fajtákat forgalmazzák, és ezeket nyersen, zöldségként párolva, levesbe főzve és salátának fogyasztják, illetve szárítva édes paprika fűszerporrá őrlik.A nagy nyári melegre tekintettel egy hideg krémlevest készítünk sült paprikából.

Hozzávalók:

6 db piros kaliforniai paprika
5 dl natúr joghurt
1 g valódi sáfrány
1 dl extra szűz olívaolaj
1 dl húsleves alaplé (vagy forró víz)

bors


A paprikákat tűzhelyen vagy forró sütőben addig sütjük, amíg a héja fekete nem lesz, közben néhányszor megfordítjuk. A sütőből kivéve legalább 15 percre zacskóba tesszük pihenni, így a héját majd könnyen lehúzhatjuk.
A paprikákat meghámozzuk, hosszában felszeleteljük, a magokat és az ereket eltávolítjuk.
A paprika darabokat az olívaolajjal, sóval, borssal együtt krémesre turmixoljuk. Közben a sáfrányt 5 percre beáztatjuk a forró alaplébe.
A paprikakrémet tálba tesszük, hozzáöntjük a sáfrányos levet, belekeverjük a natúr joghurtot, alaposan összekeverjük és szükség szerint sózzuk, borsozzuk. Jól behűtve tálaljuk.

0 megjegyzés:

Kapcsolódó bejegyzések