Fűszerek, ízek, élmények

|
Vagy inkább így: FŰSZEREK, ÍZEK, ÉLMÉNYEK? Kezdjük a mai nappal. Ébredés. Veri nájsz. Órákkal később májpástétom frissen sült kenyérre paszírozva. Mennyei. Élményszámba menő. Menőnek érzem magam: elismerő pillantások. Köszönjük. Ne nekem köszönjétek! Csak egyetek, de gyorsan. Jó a kenyeretek is. Zsírtól fénylik a szátok széle. Lenyalhatjátok, de van szalvéta is. Csak legyen a kezetek ügyében. Ügyesen, egyetlen mozdulattal, mondhatni lekanarítva a zsírt a papirra mázolom, majd elrejtem a zsebembe a galacsin formát öltöttet.
Ma apáméknál ebédelek. Soha nem szólítottam édesapámnak. Papa. Nem azért mert olyan nagypapás. Ráragadt ez a név. Zoltánt mégsem mondhatok. Nem ez a neve. Legyen papa és kész. Vita lezárva.
Folyamatosan ötletelek. Brokkoli terrine. Hozzá lazac. Alapanyagok megvannak. Vagyis majdnem. A hal még vár rám. Valahol. Majd Veled megveszem. Veled, ha Te is olvasod. Ha nem, akkor Vele veszem meg. Bár így oda a meglepetés. Egymás szájából szinte kortyoljuk a szavakat. Élmény. És azok az ízek. Fahéj, vanilia, napsugár. Nyár. A bőrödnek még télen is napfény illata van.
Papa tésztával kínál. Elfogadom. Utána én mosogatok. Rólad kérdez. Válaszolok. Segítek.
Irány haza. Kenyeret sütök én is. Neked. Holnap. Kenhetjük rá a pástétomot.

Csokoládés desszertek receptverseny: Csupa csokitorta

|
Csupa csokitorta. A receptet Kutasi Szilvia  küldte be. Köszönjük Neki.

Hozzávalók:
Tészta:


7db tojássárgája
14dkg cukor
12dkg liszt
4dkg olvasztott vaj
1ek. Holland kakaópor

Krém:

4 tojás
20dkg cukor
1,5dkg vaníliás cukor
20dkg olvasztott étcsokoládé +3 dkg vaj4dkg kakaópor
23dkg vaj

Tetejére:

Csokoládéforgács

Elkészítés:

A tésztát a piskótához hasonlóan készítjük el, a vajat a tojássárgákhoz keverjük. 200°C-on előmelegített sütőben, 5 vékony lapot sütünk belőle. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e! A 4 tojást, cukrot, vaníliás cukrot kb 45°C melegítjük, majd kihűlésig habbá verjük. Összekeverjük az olvasztott étcsokoládét 3 dkg vajjal és a kakaóporral, majd a 23 dkg vajjal és a tojásos masszával kihabosítjuk. A piskótalapokat megtöltjük a krémmel, az oldalát is bevonjuk.

Csokoládéforgáccsal díszítjük.
Kapcsolódó bejegyzések