Scampis fekete rizottó thai bazsalikommal

|
Egy ilyen sokatmondó cím után, de inkább előtt feltennék egy kérdést: mit kezdjünk magunkkal, ha van otthon egy kis fekete rizs, vaj mogyoróhagyma, gyömbér, fokhagyma... folytathatnánk a sort. Az ünnepek után egy könnyed, de mégis fűszeres ízvilággal, néhol a thai konyhára hajazó ételkreálmánnyal ismét aktivításra serkenthetjük az ízlelőbimbóinkat. Mintha nem kaptak volna eleget az elmúlt napokban, de rá se rántsunk. Gyakorlás, gyakorlás - akarom mondani tapasztalás.

A Geopen könyvkiadónak köszönhetően büszke birtokosa vagyok egy Larousse gasztroenciklopédiának... na itt nehezen még nehezen formálom a szavakat - tart még az Újévi mámor, vagy inkább fáradtság és legott leborulnék az ágyba, de valami mégis írásra ösztökél.

A thai fekete rízsről külön cikket írhatnék, nem győzném sorolni a számos élettanilag kedvező hatását, de most ettől eltekintek - megint csak egy kifogás. Ami lényeges: kicsit macerásabb az elkészítése, a lencséhez hasonlóan itt is elkél egy kis bíztatás: áztatás: puhulj! kiáltok rá, miközben nyakon öntöm egy kis vizzel. Csak alaposan, hadd fuldokoljon benne, de beszéljünk a lényegről:

Hozzávalók:

20 dkg thai fekete rizs
10 dkg vaj
2 dkg mogyoróhagyma
kevés friss gyömbér
1 gerezd fokhagyma
1dl száraz fehér bor
2 dl kókusztej
5 dl tejszín
kurkuma
1 csapott evőkanál zöld chili paszta
csokor friss thai bazsalikom levél
1 db lime
20-25 db garnéla
2-3 evőkanálnyi apróra vágott kaliforniai paprika

Elkészítése:

Kezdjük rögtön az előkészületekkel. A fekete rizst alaposan öblítsük le, majd hagyjuk fél napig vízben állni (ázni). Amíg erre várunk - a fene sem fogja kivárni: puhulj, puhulj! mantrázva.
Belekezdek megint: eleget ázott a rizsünk, jöhet a főzőcske. A vízfürdőből vegyük ki a rizst és 45 percig pároljuk. Majd 5 dkg vajat keverjünk el benne. Na itt jönnek máris az illatok. Szeretem a vaj illatát.
Egy másik edényben apróra vágott mogyoróhagymát, egy kevés gyömbért 1 gerezd fokhagymát és száraz fehér bort főzzünk össze. Mikor már kellőképpen besürítettük, kókusztejjel felöntjük majd pároljuk felére a szószunkat. Még nincs vége, most jön a ráadás: tejszínnel megint csak higítunk rajta és kurkumával és zöld chili pasztával ízesítjük. Rakjuk félre a mártást.
Egy nagyobb serpenyőben olivaolajat hevítünk és hírtelen kisütjük a rákokat. Nem kell nekik sok idő: szégyenlősek és a vizslató szemeink pillantását nem állvam hamar irulnak, pirulnak.
Vegyük csak elő a mártásunkat (néhányan megkönnyebbülten felsóhajtottak, hogy legalább azzal nem kell már pepecselni - hát nincs igazuk). Forraljuk fel ismét és adjunk hozzá egy kevés vajat, egy kiskanál frissen vágott paprikát, és thai bazsalikom leveleket és persze egy frissen facsart lime levét.
Tálaláskor rakjuk a rizst csinos kis kupacokba a rákokat köré és locsoljuk meg a mártásunkkal.

0 megjegyzés:

Kapcsolódó bejegyzések