Olasz éttermek „trattóriák” étlapján az antipasti „szakaszban” gyakran találkozunk két étellel: crostini, illetve brushchetta. Sokszor tapasztaltam, hogy ez a két előétel meglepő módon hasonlít egymásra: egy kis szelet pirított kenyér valami feltéttel vagy pástétommal. Elgondolkodtam, mi is a különbség a crostini és a bruschetta közt. Némi utánajárás meghozta a várt eredményt. Okosabbak lettünk, de jól is jártunk, mert megvan a vacsora is.
Mielőtt a különbözőségekről beszélnénk, nézzük meg miben is hasolít ez a két mini-szendvics: mindkettő az olasz konyha egyik alapétele – előételként fogyasztják az olaszok. Manapság mindkettőt lehet különböző feltétekkel, pástétomokkal tálalni, de eredetileg csak a crostinire vonatkozott.
A crostini szó jelentése: mini piritós. Alapanyagul, hosszú, vékony kenyeret használhatunk: ciabatta, baguette.
szeleteljük a kenyeret vékony szeletkre, majd mindkét oldalát grillezzük (kenyérpiritó is tökéletesen megteszi vagy egy serpenyő). Ha frissen szeretnénk használni, pirítás előtt kenjük meg egy picit olívaolajjal, így nem lesz száraz.
Felhasználása:
- Klasszikus crostini: crostini szeletekre tegyünk paradicsom karikákat, mozarella sajtot majd 1 szelet szardellát. Grillezzük amíg a mozarella megolvad
- Pástétomok
- Egyéb variációk: grillezett paprika és mozzarella saláta
Brushetta
A bruschetta szó jelentése: faszén felett pirított. Alapanyagul rusztikus cipót (nagyobb ciabatta is jó) , oliva olajat, fokhagymát használhatunk.
Elkészítése:
A kenyeret vastag szeletekre vágjuk, mindkét oldalon grill alatt megpirítjuk. Fokhagymával az egyik oldalát bedörzsöljük, majd meglocsoljuk olíva olajjal.
Felhasználása:
Eredetileg paradicsommal és bazsalikommal tálalták, manapság egyéb feltéteket is lehet alkalmazni, pl sajtokat, szószokat – ezek darabosabbak, mint egy általános pástétom, így sokszor késsel, villával fogyasztjuk (de finger-food is lehet). Frissen tálaljuk. Ideális előétel salátával vagy levessel párosítva.
Klasszikus brushetta: 3 kis paradicsomot belezzünk ki, vágjuk fel pici darabokra. Adjunk hozzá 1 kis lilahagymát apróra vágva, és 1ek aprított bazsalikomot, és 1ek olivaolajat.
Feltétek: cukkini és fenyőmag, gombás feltét, salsa, grillezett paprika
Röviden: a crostini vékonyabb és ropogósabb snack vagy fingerfood, míg a brushetta nagyobb, és vastagabb nyitott szendvics.
1 megjegyzés:
Gyönyörű képek! :)
Én legutóbb mentás-zöldborsós feltétet készítettem hozzá, remek lett... :)
Megjegyzés küldése