Ültessünk avokádót...

|
Nyilván sokunkba megfordult már az a gondolat, hogy a piacokon kapható egzotikus gyümölcsöket, miért is ne próbálnánk meg otthon nevelni. Nos az avokádóval kapcsolatban van egy jó és van egy rossz hírem. Szobanövényként tudjuk nevelgetni, de csalódni fog az, aki arra vár, hogy termőre forduljon: A magról ültetett növény úgy száz év múlva fordulna termőre.

Nos, akiben még ott van a kezdeti lelkesedés, első lépésben csiráztatni kell a magot. Mossunk meg egy avokádó magot. Széles végével lefelé függesszük fel úgy, hogy az alsó negyede vízbe érjen. A függesztéshez használjunk fogpiszkálót, a víztartó edény akár egy használaton kívüli dunsztosüveg is lehet.
Óvatosan vigyük meleg helyre a magunkat az üveggel együtt. Fontos, hogy ne tűző napra! 6-8 hét múlva az érett termés magától megreped, és gyökeret hajt, csírázni kezd. Ha már 80 centinél magasabbra nőtt, vágjuk vissza úgy 30 centire. Amikor növényünk több levet is hajtott, a gyökerei is életképesen vastagok, ültessük humusz gazdag talajba. A mag csak felerészt legyen földben. Jó, ha terrakotta cserepet használunk.

 
Rendszeresen öntözzük, de úgy, hogy az öntözések között hagyjuk kissé kiszáradni a talajt.

 
Néhány tanács:
  • Öntözéskor telítődjön a földje vízzel, de ne tocsogjon.
  • Minél több fényt kap a növény, annál jobb.
  • Ha a levelek sápadttá válnak, feltehetően túlöntöztük kedvencünket. Ezért érdemes az öntözéssel leállni egy rövid időre.
  • Ha a levelek a csúcsuknál barnulni, száradni kezdenek, a virágföld valószínűleg sóval telítődött. Ilyenkor egyszerű megoldásnak kínálkozik az átmosás. Felülről mossuk át néhány percen keresztül lágy vízzel a talajt úgy, hogy az a cserép vízelvezető nyílásán keresztül folyamatosan elfolyjon.
  • Ahhoz, hogy szép, bokros formára neveljük, rendszeresen vissza kell metszeni, vagy legalábbis a csúcshajtást kicsípni.
  • Az idős levelek eldobálása ellen semmit sem tehetünk.

 

1 megjegyzés:

Coraline írta...

Lehet, hogy velem van a baj, de hogy lehet egy fogpiszkálóval felfüggeszteni egy magot? Magyarázatot kérek, plíz.

Kapcsolódó bejegyzések