Tamatar chutney

|
Ha már írtam az ördökgyökérről, akkor egy receptet is megosztanék Veletek. Ez a Tamar chutney, vagyis paradicsom chutney. Küllemáben a „kecsapra” hasonlít, de az íze... próbáljátok ki!


A paradicsom csatni küllemében a ketchupra hasonlít, ízében azonban semmi sem mérhető vele.


Hozzávalók:

8 érett paradicsom
4 evőkanál víz
2 evőkanál ghí vagy növényi olaj
2 kávéskanál fekete mustármag
2-3 finomra vágott erős zöldpaprika
5 szegfűszeg
2 babérlevél
1db 5 cm hosszú fahéjrúd
1 kávéskanál római kömény
2 kávéskanál őrölt koriander
1 evőkanál finomra reszelt friss gyömbér
1 csipetnyi hing
1 kávéskanál só
4 evőkanál cukor

Elkészítés:

Tegyünk fel egy edénybe vizet forralni. Majd a forrásban lévő vízbe óvatosan rakjuk bele a paradicsomokat – így majd könnyebbe meg tudjuk Őket szabadítani a héjuk fogságától. Vegyük ki a paradicsomokat és óvatosan húzzuk le a héjukat. Rakjuk át egy keverőtálba, adjunk hozzá 4 evőkanál vizet és egy botmixerrel pépesítsük. Egy serpenyőben melegítsünk ghít, majd mikor elég forró pattogtassuk ki a fekete mustármagot. Adjuk hozzá a többi fűszert és a gyömbért is és még 1 percig pirítsuk. Adjuk hozzá a pépesített paradicsomot, a hinget és sót. Fedő nélkül kis lángon fél órát főzzük (néha azért kevergessük meg). Adjuk hozzá a cukrot, és nagy lángon még további 5 percif sürítjük. Távolítsuk el belőle a szegfűszeget, babárlevelet és a fahéjrudat.

Sűlt húsokhoz különös módon tudom ajánlani.

Hing - ördöggyökér

|
Ismét egy vallomással kezdeném: szeretem a chutney-t. Nehéz megfogalmazni, hogy mit szeretek annyira benne. Talán a lekvárszerűsége és fűszeressége az, ami ennyire megfogott. Indiai barátaimnál ettem először házi készítésűt és azóta a rabja vagyok. Itthon már elég sok helyen lehet kapni üveges kiszerelésben, de valahogy nem ugyanaz, mint az eredeti. Ezen tény megállapítása után elhatároztam, hogy magam készítek. A választásom Tamatar chutney-ra esett, a felhasznált alapanyok alapján nevezhetjük akár paradicsom chutney-nak is. Hamar bele is kezdtem volna, mikor észrevettem, hogy vmi hiányzik: a hing. Mi is ez a fűszer? Mielőtt elkészíteném a chutney-mat, írok néhány sort erről a fűszerről:

A hing - ismertebb nevén asafoetida – Indiából származó fűszer. Nyers állapotában erősen kénes szaga van - innét kapta az ördöggyökér nevet, azonban az ételekbe főzve kellemes fokhagymás ízzel kápráztat el minket.

Meglepő módon a kora középkori Európában használták. Feljegyzések szerint Nagy Sándor hozta be Észak-kelet Perzsiából. Egészen a 16. századig a gyógyításban is használták: légcsőhurut elleni, illetve emésztést elősegítő gyógyszereket állítottak elő belőle.
Kapcsolódó bejegyzések