Díszítsünk okosan... Ánizs Izsóp

|
Ánizs Izsóp
(Agastache Foeniculum)

Fűszerként és gyógynövényként egyaránt használhatjuk. Fűszeres, kissé kámforos illatú, enyhén kesernyés izű fűszernövény. Számos ország konyhájában használják emésztést segítő hatása miatt, így ha zsíros, nehéz ételeket főzünk, vagy pecsenyéket szeretnénk a megszokottól eltérő módon fűszerezni, bátran vegyük le a fűszeres polcunkról ezt az értékes fűszert. Másrészt burgonya, zeller, petrezselyem, hús- és halsaláták, édességek ízesítőjeként is ismert. A húsételeknek, leveseknek és salátáknak keserű-mentás ízt kölcsönöz.

Praktikus tanácsok
Hogyan is használjuk? Ha a salátánklat szeretnénk egy kicsit feldobni, akkor a virágjait használjuk. Leveleit zsíros húsételekhez, vadhúsok bedörzsölésére, nyúlpástétomba báránypörköltbe és zöldséglevesbe használjuk kis mennyiségben. És a ráadás: áfonyával együtt gyümölcssalátába is tehetjük.

Gyógyhatása
Mint azt már néhány sorral feljebb említettem, gyógynövényként is elterjedt. Teája izzadásgátló, gyulladáscsökkentő és hasznos lehet megfázás ellen is. Nagyon fontos: magas vérnyomás esetén ne használjuk!

KiegészítésképpenEgyre népszerűbbek a házi biokertek. Ha valaki káposztát szeretne nevelgetni, akkor érdemes az Ánizs Izsópot a káposzták közé ültetni, mert odacsalogatja a káposztalepkéket.

0 megjegyzés:

Kapcsolódó bejegyzések