Díszítsünk okosan... körömvirág

|
Gondolatébresztőnek egy idézettel szeretnék kezdeni: "A boldogsághoz nem vezet út. Az út maga a boldogság". Milyen igaz. Most mi mégis egy kis időre megszakítjuk kalandozásunkat és megállunk. Egy pillanatra elgondolkodom. Megannyi ételt szolgáltak már fel és soha nem gondolkodtam el azon, hogy mivel lehetne szebbé, és talán még ízletesebbé is tenni a tanyéron található ételt. Ezt a hiányosságot bepótolandó, egy kicsit körüljárom a témát és gondolatébresztőnek (így szombat reggel nemcsak a gondolatokat kell felébreszteni, hanem engem is... de mire jó egy kávé. Apropó kávé... de ne fussunk előre ennyire, mindennek eljön a maga ideje).

Szeretnék bemutatni néhány olyan növényt, aminek a levele, virága szép és még ráadásul ehető is:
Körömvirág
(Calendula officinalis)
Talán nem járok messze az igazságtól, mikor leírom, hogy az egyik leggyakrabban és legtöbbféleképpen felhasznált gyógy- és fűszernövény a körömvirág. Ha valaki jobban utánajár más megnevezései is ismertek. Ilyen a gyűrűvirág, kenyérbélvirág, orvosi körömvirág.
Vállalkozó kedvűek akár kertben is nevelgethetnek ebből az egyszerű, de mégis szép növényből, hiszen gyógyhatása mellett kitűnő természetes kiegészítője lehet a konyhánknak. Az ételeknek sáfrány színt és enyhén csípős ízt ad.
Virágszirmait rizs, hal, húsleves, joghurt, vaj, krémsajt, omlettek, sütemények ízesítésére, színezésére használhatjuk.
Még néhány szó a hatóanyagairól: különféle illóolajokat (izomentont, mentont, karvont, terpinént), karotinoidokat (ezekkel színesítettem most itt a betűket is), flavonoidokat, poliszacharidokat tartalmaz.

0 megjegyzés:

Kapcsolódó bejegyzések