Díszitsünk okosan... Édeskömény
Édeskömény
(Foeniculum vulgare)
A következő kiszemelt növénykénk az édeskömény, melyet még ánizskaporként is ismerhetünk. Több változata is ismert: a közönséges édeskömény termése csípős és kissé édeskés ízű, fűszernek leginkább ezt ajánlanánk. A római édeskömény termése a legédesebb, egyáltalán nem csípős.
Egy kis érdekesség
Mikor a portugálok 1420-as években birtokba vették Madeira szigetét, Joao Gonzales Zarco erről a növényről nevezte el azt az öblöt, ahol később a sziget későbbi fővárosát alapították. Miért is? Ennyire zöldségpárti volt? A magyarázat jóval prózaibb: a növényből készült főzettel kúrálta krónikus szembetegségét.
Gyógyhatásai
Étvágyjavító, szélhajtó és tejszaporító hatású. Kitünően alkalmazható puffadás és a rendszertelen menstruáció kezelésére is.
Hatóanyagok
Az illóolajon kívűl sok fehérje és cukor van benne. Az illóolaj fő összetevője a transzanetol és a kesernyés ízű alfa-fenchon. A fehér ürüm és az ánizs mellett az abszint egyik legfontosabb összetevője.
Hogyan használjuk
Magjait levesekbe és halételekhez. Gumója kitűnő salátának.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése